Quantcast
Channel: Materiale pentru crafts – Idei pentru parinti si copii
Viewing all 22 articles
Browse latest View live

Pistolul cu lipici fierbinte

$
0
0

Aceasta este o unealtă care nu ar trebui să lipsească din cutia voastră cu materiale pentru hobby. Eu îmi doream unul de foarte multă vreme şi l-am găsit până la urmă în magazinul Plus (acum Lidl), la ofertă, la 10 lei cu 10 rezerve incluse.  Şi fac o paranteză să vă spun că în magazinul Lidl se găsesc multe materiale pentru hobby la preţuri foarte bune – tocmai mi-am cumpărat nişte blocuri cu hârtie imprimată cu modele pentru felicitări şi scrapbooking, la preţul de 13 lei blocul. Cred că oferta mai e încă în vigoare şi o puteţi vedea aici. Au şi un set minunat de culori acrilice la care tânjesc (70 de lei), seturi de pensule, seturi de pirogravură, pânză pentru pictat, precum şi multe rechizite ieftine.

Dar să revenim la oile noastre. Pistolul cu lipici fierbinte lipeşte orice tip de material şi ţine mult mai bine decât orice alt adeziv. De exemplu, pluta din dopuri n-ar fi rezistat atât de bine dacă aş fi lipit-o cu prenadez, şi, în plus, m-aş fi chinuit să ţin dopurile laolaltă până se usucă. Aşa cu pistolul cu lipici fierbinte am lipit în câteva secunde şi s-a uscat imediat. Trebuie lucrat repede cu el şi ţinut departe de copii pentru că se pot arde de la lipici sau de la vârful pistolului. L-am mai folosit să fac schiorul de anul trecut, să lipesc floricelele de pe creanga de primăvară, să lipesc litere magnetice pe uşa de la camera Elizei, să fac diverse reparaţii minore prin casă şi alte proiecte care vor apărea curând pe blog.

Din punctul meu de vedere, e magic, şi mi-e tare drag. Rezerve de lipici se găsesc pe breslo (unde găsiţi şi pistoale) sau în merceriile mai mari (şi acolo găsiţi pistoale, eu le-am văzut la Sharbek pe Lipscani, în Bucureşti) şi sunt destul de ieftine, în jur de 50-70 de bani una.  Pistoalele ajung până la maxim 25 de lei cele mici, pentru amatori. Cele mari, profesionale sunt mult mai scumpe, însă dacă obişnuiţi să creaţi ocazional câte ceva nu merită investiţia. Şi cele mici fac treaba foarte bună.  Însă aveţi grijă să vă notaţi diametrul rezervelor când cumpăraţi ulterior ca să nu vă treziţi ca mine cu batoane mult prea mari :-)

Se foloseşte foarte simplu: se introduce bastonaşul de lipici în rezervor şi se împinge uşor, se bagă pistolul în priză şi, când s-a încălzit suficient (lipiciul se scurge prin vârf) e gata de folosit. Să aveţi mereu la îndemână ziare pe care să-l puneţi ca să nu murdăriţi suprafaţa de lucru (deşi se curăţă destul de uşor) şi să-l ştergeţi imediat ce l-aţi scos din priză, în continuu, până se răceşte, ca să-l aveţi curat.

Mai multe informaţii despre pistolul cu lipici fierbinte găsiţi pe Wikipedia şi un articol foarte interesant aici.

Edit 20.09.2012 – Mai nou pistolul cu silicon fierbinte se găseşte şi în magazinele de bricolaj (l-am văzut în diverse dimensiuni în Bricostore şi în Baumax).



Pictura pe textile – materiale şi tehnici

$
0
0

Mă gândeam de multă vreme să încerc şi eu activitatea asta, mai ales că aveam deja paşii de bază în minte după pictura pe săculeţii de anul trecut de la ziua Elizei. Urmăresc de ceva vreme blogul Andrei şi ea îi pictează Evei multe tricouri cu tot felul de imagini şi m-am gândit că aş putea încerca şi eu, chiar dacă nu am cine ştie ce talent artistic. Am cumpărat mai demult o bluziţă albă pentru Eliza cu gândul să pictez pe ea nişte floricele (urma să fie o activitate de primăvară) însă bluza a rămas acolo pe fundul sertarului şi n-am mai apucat. Şi apoi mi-a trecut prin cap să pictez pe ea un Teletubby, mai exact pe Laa-Laa, Eliza fiind foarte pasionată de aceste personaje. A trecut iar ceva timp până să apuc să îmi iau toate instrumentele (culori adecvate, marker pentru textile, să printez şablonul) dar ieri m-am apucat în sfârşit şi în mai puţin de jumătate de oră timp de lucru efectiv, am reuşit să reproduc o Laa-Laa care seamănă relativ bine cu originalul, fără să distrug (foarte tare) bluziţa.

Mai întâi am trasat modelul cu un creion – am printat un desen de pe net, l-am pus dedesubt şi am copiat modelul. Apoi l-am conturat cu un marker pentru textile pe care l-am cumpărat de la Casa Retro. A costat până în 10 lei, nu mai ţin minte exact cât, dar îl găsiţi şi pe diverse site-uri şi cel mai bun preţ e pe dacomag.ro unde un set de 6 carioci costă 17,48 lei. Mi s-a părut ca markerul îmi scămoşează materialul pe alocuri dar nu ştiu dacă asta s-a întâmplat pentru că nu am ştiut eu să-l folosesc sau pentru că a fost materialul prost sau pur şi simplu markerul scămoşează. Apropo de markere, ar fi bine să investiţi în unele ca să aveţi cu ce le scrie numele pe hăinuţe când se duc la grădiniţă. Sunt mult mai eficiente decât markerele obişnuite. Data viitoare, însă, îmi voi lua vopsea neagră şi voi încerca să aplic conturul cu un penson subţire. Şi apropo de pensoane, folosiţi unele de bună calitate ca să nu vă treziţi cu fire căzute din ele pe pictura proaspătă.

După ce am trasat modelul şi am lăsat să se usuce, am umplut spaţiile cu vopsea colorată. Folosesc marca Darwi, tot de la Casa Retro, cred că e vreo 8-9 lei flaconul. Am doar câteva culori  (roşu, verde, galben, roz) dar, în timp, îmi voi mai lua şi altele. Pentru minge am amestecat roşu cu galben până am obţinut nuanţa de portocaliu potrivită. A, un sfat părintesc: aveţi grijă să faceţi de la început suficientă culoare ca să nu vă treziţi după aia că nu mai nimeriţi exact aceeaşi nuanţă :-D Un recipient potrivit pentru amestecarea culorilor a fost “coaja” de aluminiu rămasă de la o lumânare pastilă, aşa că după ce ardeţi lumânările păstraţi suportul de aluminiu pentru astfel de activităţi.

După ce am terminat de pictat, am lăsat la uscat. Desenul nu e perfect, ar mai trebui retuşat pe ici pe colo şi, în plus, am reuşit să şi pătez materialul în două locuri, cu două puncte mici împroşcate.  Şi nici nu am avut culori potrivite pentru faţă şi pentru pătratul de pe burtă, mi-ar mai trebui un gri şi un crem ca să am cu ce să jonglez în materie de nuanţe. Trebuie multă, multă grijă să evitaţi accidentele de stropire sau pătare pentru că nu se mai duce vopseaua. Urmează să calc tricoul ca să fixez culoarea şi sper să ţină cât de cât. Evident că Eliza a luat azi tricoul afară aşa că nu ştiu cum va arăta în cele din urmă, însă am reuşit să fac câteva poze să vă arăt opera mea de artă :-)

Eu sunt încântată de ce a ieşit pentru o primă încercare şi sunt sigură că, în timp, mă voi perfecţiona. Timp şi răbdare să fie! A, şi tricouri :-) Am avut norocul să găsesc această bluziţă într-un outlet la un preţ destul de bun (vreo 20 de lei) dar, în general, am observat că nu prea se găsesc tricouri/bluziţe simple, mai toate fiind deja decorate/mărgelate/imprimate/etc. Voi ce părere aveţi, m-am descurcat? Voi v-aţi apuca de o asemenea activitate?


Ştampile

$
0
0

Sunt uşor de folosit, puteţi crea o mulţime de lucruri cu ele şi copiii le adoră. Nu e nevoie să dai o căruţă de bani ca să ai unele, le poţi face chiar tu în casă. Iar dacă eşti pricepută la vânătoarea de comori, poţi găsi în magazine seturi de ştampile absolut adorabile şi la preţuri foarte bune.

Făcute în casă

Din cartof decupat cu forme pentru fursecuri sau formele de la plastilină sau din mere tăiate în jumătate (vezi aici articolul de anul trecut).

Din dop de plută. M-am inspirat de aici şi am făcut o felicitare similară pentru educatoarea Elizei. Nu mi-a ieşit la fel de frumoasă şi nici nu ştiu dacă a fost apreciată.

Din capace de de la diverse recipiente (în special sticlele de apă de cinci şi zece litri) şi forme din hârtie gumată.

Ştampile clasice, din comerţ

Pentru chilipiruri, vânaţi TCM-urile, magazinele second-hand care aduc şi jucării şi site-urile de jucării şi materiale pentru hobby la mâna a doua cum e Julia Toys. Ştampile noi găsiţi în mai toate magazinele online de articole pentru hobby, dar unele sunt destul de scumpe.

Din TCM, un set de 20 de ştampile de Crăciun.

Dintr-un second-hand din Iaşi (cartier Alexandru cel Bun, la barieră), un set superb de ştampile cu frunze, dăruit de o prietenă. Era nou-nouţ, în cutie sigilată.

De pe Julia Toys, un set de ştampile cu animale. Erau murdare de tuş dar le-am spălat cu Cif şi au arătat ca noi. Cred că am devenit dependentă între timp de site-ul ăsta, m-am abonat şi mereu mă uit să văd ce mai apare nou.

Voi ce ştampile aveţi?


Vopselele acrilice

$
0
0

Îmi doream de multă vreme un set de vopsele acrilice însă sunt destul de scumpe aşa că nu şi-au găsit niciodată locul pe lista mea de cumpărături, până într-o zi când am găsit unele în recipiente mici, aproape cât un degetar, cu douăsprezece culori, la un preţ destul de rezonabil, aşa că le-am luat ca să le încerc.

Acrilicele sunt vopsele care aderă la tot felul de suprafeţe – lemn, sticlă, gips, carton, metal etc. Se usucă rapid şi pot fi folosite la o mulţime de activităţi. Iată la ce le-am testat eu.

Mai întâi am recondiţionat o ramă foto destul de urâtă care zăcea prin dulapurile mele de câţiva ani. Într-o zi am scos-o s-o arunc şi, în drumul spre găleata de gunoi, m-am mai uitat o dată la ea şi am decis să încerc totuşi s-o înfrumuseţez. E o ramă din gips care avea nişte decoraţiuni maritime pe ea  şi arăta aşa:

I-am scos cu lama unui cuţit scoicile alea false, am nivelat cu o bucăţică de şmirghel cu granulaţie fină şi apoi am pictat cu acrilic alb. Am folosit un penson mai lat cu perii aspri şi am observat că începe să capete aspect de lemn, deoarece vopseaua nu se uniformiza perfect. După ce s-a uscat albul, am folosit un şablon ca să pictez înfloriturile din colţul drept sus şi cel stâng, jos. După ce am terminat, aveam senzaţia că mai lipseşte ceva, aşa că am căutat prin trusa mea nişte accesorii s-o mai decorez cumva. M-am oprit până la urmă la nişte nasturi pe care i-am lipit cu un adeziv obişnuit. Aşa că acum arată aşa:

Motivul pentru care a făcut “apele” acelea în mijloc e pentru că nu are sticlă, ci o foaie de plastic acolo, însă la un moment dat o să înlocuiesc şi celofanul cu o bucată de sticlă. Dintr-o chestie urâtă a ieşit un lucru frumos care poate chiar fi dat cadou şi asta doar cu câteva tuşe de culoare şi şase nasturi.

Următorul obiect schimbat la faţă este un banal borcănaş căruia i-am dat un aspect mai tomnatic, l-am pictat tot cu negru, apoi pe deasupra am făcut mere: unul galben pe o parte şi unul roşu pe cealaltă parte. Încă un lucru bun la acrilice este că se suprapun foarte bine. Am pictat cu galben peste negru şi a ieşit superb. Nu vă uitaţi că merele mele sunt puţin cam strâmbe, am pictat liber de mână şi nu prea am talent la aşa ceva.

Ar fi fost grozav dacă aş fi avut un lac incolor să dau pe deasupra ca să strălucească puţin, însă e frumos şi-aşa. Lacul e pe o listă de cumpărături viitoare :-) M-am inspirat de aici, unde Sara a transformat nişte sticle banale în vaze superbe.

P.S. dacă aveţi un magazin Lidl în oraş, acum e momentul să daţi iama în el. Au nişte seturi pentru lucru manual de nu-ţi vine să te mai opreşti din cumpărat! Au seturi pentru felicitări tip ramă foto (7 lei), seturi pentru felicitări de sărbători (7 lei), cu tot felul de accesorii, blocuri de coli colorate (10 lei), calendare personalizabile, seturi pentru creat lampioane decorative şi câte şi mai câte. Puteţi vedea catalogul Lidl pe net dacă nu-l primiţi acasă şi vă asigur că magazinul merită o vizită, nu numai pentru articolele de lucru manual, ci şi pentru hăinuţele de copii, ieftine şi de bună calitate, unele alimente (mult mai ieftine decât în alte hipermarketuri, de ex mini-mozarella în Cora e 13 lei şi în Lidl, e drept altă marcă dar la fel de bună, e 5 lei)


Distracţie cu mărgele termoadezive

$
0
0

Inspiraţia mea a fost cartea Ornamente din hârtie şi mărgele termoadezive, publicată la Editura Casa. Explicaţiile din carte sunt uşor de înţeles, aveţi diagrame şi tipare ajutătoare, o parte introductivă despre materiale şi tehnici (aşa cum au toate cărţile de la Editura Casa) şi câteva sugestii drăguţe de lucrări care pot fi realizate din hârtie şi mărgele.

Am realizat, împreună cu o colegă, patru din sugestiile de pe copertă, însă în poze veţi vedea doar trei pentru că pe inimioară a pus mâna Eliza şi după ce a stat ascunsă o perioadă bună de timp, inimioara a ieşit la suprafaţă doar pentru a fi înecată în unt topit (nu întrebaţi cum) şi aruncată la gunoi. Prin urmare, am rămas cu mărul, maşina şi fluturele. Îi mulţumesc colegei mele, Oana, pentru ajutor,  pentru că ea a făcut partea cu mărgelele şi eu partea cu cartoanele. Lucrările de pe copertă pot fi folosite şi ca semne de carte, decoraţiuni pentru cadouri (gift toppers, în engleză) sau orice vă mai trece prin cap. Eu le-am lipit pe spate resturi de magneţi şi le-am pus pe plăcuţele metalice despărţitoare de la birou.

Această carte, alături de un set de mărgele (24,99 lei în Ikea) şi un set de suporţi (4,99 lei în Ikea) poate reprezenta un cadou inspirat (şi destul de ieftin) pentru un copil creativ (mai măricel, evident, piesele fiind mici există pericol de sufocare). Cu maxim 50 de lei obţineţi un cadou care stimulează imaginaţia şi creativitatea,  dezvoltă atenţia, motricitatea fină şi coordonarea mână-ochi şi ţine ocupat chiar şi un copil foarte energic sau unul care se plictiseşte repede de orice. Important, chiar dacă mă repet! Mărgelele de genul acesta sunt pentru copii mai mari, de aceea este indicat să efectuaţi voi, ca adulţi, lipirea lor cu fierul de călcat. Nu vă lăsaţi copiii să umble cu fierul de călcat, iar dacă totuşi îi lăsaţi, aveţi grijă să îi supravegheaţi cu atenţie pe toată durata folosirii fierului de călcat. Arsurile provocate de fierul de călcat lasă cicatrice urâte şi profunde. A, şi dor foarte tare! (eu ştiu din proprie experienţă!)

Dacă aveţi ceva mai mulţi bani de cheltuit, există şi mărgele care se lipesc cu apă, am văzut o reclamă la televizor la un moment dat şi era foarte simplu: mărgelele se aranjau după model şi se stropeau cu apă dintr-un pulverizator şi gata! Am reţinut că marca se numeşte Beados, aşa că daţi căutare pe google şi sigur veţi afla care sunt magazinele (fizice sau online) care comercializează seturile pentru creaţie Beados.

Edit 25.10.2011 Am găsit două noi modele haioase de lucrat cu mărgele aici: hello kitty şi angry birds.

Edit 10.11.2011 Mai multe modele aici şi două tipare aici.


La cumpărături – materiale pentru mărţişor

$
0
0

M-am gândit să fac o postare pregătitoare, înainte de a ne apuca de mărţişoare, felicitări şi proiecte de primăvară, în care să vă prezint o parte din materialele cu care vom lucra şi locul de unde le puteţi cumpăra.

Fimo air- dry – pastă modelatoare colorată, cu uscare la aer, eu am cumpărat roşie, dar voi mai lua roz şi verde – Carrefour, aprox. 11 lei pachetul

Set pentru decupat fimo – mini-cuttere, pe Creahobbycraft.ro, 23,05 lei

Nasturi de diverse forme şi mărimi – Breslo, preţuri de la 0,30 lei bucata

Fetru, diverse culori, la Casa Retro în Bucureşti, sau pe diverse site-uri de profil.

Hârtie roşie A4, 0,15 lei pe Galeria Creativ.ro

Mărgele din sticlă tip “nisip” pe Margelutze.ro sau în mercerii.

Cărţi despre “mărgelit” de la editura Casa:

Cartoane pentru felicitări – eu cumpăr cartoane gata îndoite, de diverse dimensiuni, de la casa Retro sau din Lidl, când prind oferte.

Set fâşii de quilling de la Galeria Creativ

Aţe de mărţişoare, 30 lei 1000 de bucăţi, din Europa

Voi ce aţi cumpărat şi de unde, pentru a vă pregăti de mărţişor?


Curăţenia de primăvară – măsuţă colorată

$
0
0

Am început curăţenia de primăvară, sortăm hăinuţele şi jucăriile, punem deoparte ce trebuie reparat, transformat, modificat şi donăm ce nu se mai potriveşte vârstei. În iureşul acesta al organizării, am reuşit în sfârşit să-mi pun în aplicare planul pe care îl aveam cu măsuţa Elizei. Era o măsuţă simplă, cu rama din lemn şi tăblia din placaj, care începuse să arate groaznic de la atâtea mâzgălituri cu carioca sau cu pixul, de la plastilina întinsă fără planşetă şi lăsată să se usuce lipită de masă şi de la zgârieturile misterioase care nu ştiu cum au apărut şi pe care am transformat-o în ceva nou: o masă pe care se poate desena cu creta, mai veselă şi mai potrivită universului multicolor din camera ei.

Mai întâi am spălat-o bine cu soluţie abrazivă (Cif) şi am lăsat-o să se usuce:

Apoi am desfăcut-o în bucăţi şi am pictat fiecare latură într-o culoare diferită. Am folosit acrilice. Placajul l-am vopsit cu un spray special care creează suprafaţă de scris cu creta: Chalkboard Paint. M-a ajutat şi Eliza la vopsit, desigur.

După ce s-a uscat stratul de culoare, am aplicat picăţele cu ajutorul unui băţ pentru urechi şi acrilic alb. Am lăsat la uscat încă o dată, apoi am montat măsuţa şi Eliza a putut desena în voie.

Acrilicele sunt uimitoare, aderă imediat la orice suprafaţă şi nu au nevoie de diluant, nu miros urât, sunt sigure pentru copii. În plus nici nu a fost nevoie să finisez cu lac pentru că au fost culori de foarte bună calitate şi strălucesc singure, fără să fie nevoie de lac. Vopseaua care creează suprafaţa de tablă de scris este uşor de aplicat, aderă foarte bine şi au fost necesare doar două straturi. Miroase urât, aşa că e de preferat să vopsiţi undeva afară. Noi am scos placajul pe hol, l-am pus pe o coală mare de ambalaj şi l-am vopsit acolo.

Edit 26.04.2012 Vopseaua pentru creat tablă de scris se găseşte acum şi la noi aici. Grăbiţi-vă să luaţi una până nu se termină stocul!


Magazin cu materiale pentru hobby în Iaşi

$
0
0

Pentru cei interesaţi (ştiu că am şi cititori din Iaşi) – există un magazin cu materiale pentru hobby în zona bld. Independenţei. Aici găsiţi foarte multe materiale pentru pictură – vopsele de tot felul şi în toate cantităţile, şi importate şi produse la noi de Fondul Plastic, pensule, acuarele de tot felul, inclusiv pentru copii, seturi de pictură pe numere, pânze pe cadru, creioane, crete etc dar şi vopsele mai speciale, gen vopsele pentru tehnica batik sau window color. De asemenea, am văzut Fimo şi accesorii pentru Fimo (chiar aveau o gamă destul de bună de decupatoare şi alte instrumente de modelat).

Magazinul se numeşte Picasso şi se află la demisolul blocului R2, din staţia de autobuz (pe partea cu Piaţa Unirii) mai mergeţi puţin, treceţi de blocul Diana, apoi coborâţi nişte scări şi faceţi stânga. Magazinul arată chiar frumos înăuntru iar preţurile sunt de la mic la mare. Mie îmi trebuia un grund acrilic şi aveau si Gesso Maimeri la 50 de lei dar şi grund pentru pictură de la Fondul plastic la 18,5 lei.

Nu aveau o gamă variată de alte materiale pentru hobby, însă pentru tot ce implică pictat/desenat/colorat şi Fimo erau foarte bine aprovizionaţi.

Mai ştiţi şi alte magazine de hobby în Iaşi?

Fotografiile sunt preluate de pe site-ul Picasso.



Materiale pentru tehnica WiCo

$
0
0

Înainte să vă mai povestesc despre ce minunăţii am mai făcut cu tehnica WiCo inspirată de o carte de la editura Casa, aş vrea să vorbim puţin despre materialele necesare pentru a realiza decoraţiuni pentru sticlă.

La fel ca la orice tehnică, există materiale mai scumpe, de cea mai bună calitate, şi materiale mai ieftine care îşi fac şi ele treaba, mai ales pentru un începător.

Cele mai bune culori şi contururi sunt cele de la Marabu – dacă nu vă permiteţi toate culorile de acolo, luaţi măcar contururile, ele fac trei sferturi din pictură. Un tub de 50 de ml costă 21,9 lei; eu le iau de la Tinker.

Următoarele culori pe care le-am achiziţionat au fost unele dintr-un magazin de hobby din Braşov. Culorile mai mari au costat 7,2 lei iar cele mici în jur de 2 lei bucata. Nu sunt extraordinare, a fost ruleta rusească cu ele, unele au fost bune, altele au făcut spumă şi bulbuci şi n-am reuşit să fac nimic cu ele.

Apoi, într-o zi când am ajuns din întâmplare în magazinul universal Dragonul Roşu, am găsit aceste tuburi în zona cu rechizite şi, deşi au fost foarte ieftine (un set a fost 3,9 lei şi unul vreo 5 lei, cred, dar nu mai ştiu care şi care) sunt destul de bunicele.

Ultimul set pe care l-am cumpărat şi care are nişte culori foarte vii este un set găsit în Cora, la raionul de rechizite. Are cinci culori şi un contur, folii din acetofan şi câteva modele. A costat 12 lei.

În ultima vreme, interesul pentru WiCo a crescut, aşa că puteţi găsi culori diverse şi în librăriile obişnuite sau în magazinele cu jucării. Eu am văzut nişte seturi foarte mici, de creat un desen simplu (o floare, o steluta, un soare etc) care conţineau culori şi model, la preţul de 13 lei, însă la banii ăştia cumpăraţi setul de mai sus din hipermarket şi ieşiţi mult mai bine.

WiCo nu este pentru copiii foarte mici – necesită multă dexteritate pentru a urma un contur şi ceva forţă pentru a apăsa tubul şi a-l ţine strâns astfel încât fluxul de culoare să fie constant. Eu recunosc că nu am suficientă forţă să ţin tubul cum trebuie şi, în plus, îmi tremură foarte tare mâna, aşa că deseori contururile mele sunt mişcate sau de grosimi diferite.

Alte articole despre WiCo:

Decoraţiuni cu Window Color

Pahar decorat cu tehnica WiCo

Window Art – tehnica WiCo de la Klutz


Busy box cu figurine din ipsos

$
0
0

Update 08.04.2013: pentru comenzi de figurine, intraţi pe blogul Mariei sau pe pagina ei de picasa.

Ştiu că se tot vehiculează zilele astea pe diverse bloguri de mămici conceptul de busy bag sau busy box care desemnează o cutie sau o punguţă cu diverse obiecte generatoare de activitate plăcută care să ţină ocupat copilaşul preţ de câteva minute sau o oră (maxim). Cutia trebuie să conţină ceva nou şi, mai ales, să îi placă celui mic activitatea pentru că altfel tot efortul nostru se duce pe apa sâmbetei.

Pe Eliza o pot ţine foarte puţine chestii ocupată mai multă vreme, de obicei e activă ca o albinuţă şi merge de colo-colo făcând când una, când alta. Dar dacă vreau s-o ţin ocupată, atunci sigur trebuie să umblu la cutia cu figurine din ipsos. Am acolo fructe, măşti, flori, mici peisaje, animăluţe, tablouaşe şi chiar figurine 3D, cum ar fi prinţese sau pisicuţe. Figurinele sunt turnate de o prietenă care le şi vinde, aşa că dacă vreţi şi voi, daţi-mi de ştire.

Figurinele se pictează cu tempera, fără apă, şi se pot şi lăcui cu lac acrilic dacă vreţi o durată de viaţă mai mare. Desigur că vă puteţi cumpăra singuri forme de turnat (din magazinele cu produse pentru hobby) şi ipsos, însă pentru a avea forme cât mai diferite investiţia e foarte mare, aşa că recomand achiziţionarea lor gata turnate, într-o varietate de modele.

Formelor mai mici (cum am făcut noi mărul, para şi ghindele) li se pot aplica la turnare magneţi iar tablouaşelor li se pot prinde agăţători, aşa că puteţi oferi celor dragi cadouri pictate chiar de mânuţele copiilor voştri.

În vară am organizat o petrecere pentru o fetiţă de cinci ani şi le-am dat tuturor copiilor, ca activitate, să picteze tablouaşe cu teme maritime (peşti, delfini, vaporaşe) precum şi alte figurine mici. Au fost extrem de încântaţi şi, deşi le-au cam făcut varză pe toate :-D au plecat foarte mândri cu operele de artă în braţe.

Pictatul figurinelor şi a tablourilor din ipsos este o activitate plăcută şi pentru adulţi, mai ales că poţi crea multe lucruri deosebite, cum ar fi rame foto,  suporturi pentru lumânări, decoraţiuni de pom, fructe şi legume ilustrative pentru activităţile de la grădiniţă şi câte şi mai câte.


Organizarea rechizitelor

$
0
0

Pentru că nu mai e chiar aşa de mult şi începe şcoala/grădiniţa, m-am apucat şi eu de re-organizarea rechizitelor. Aveam de mult în plan un suport pentru creioane de genul celui făcut de Laura S, doar că voiam să-l întăresc cu papier mache, să stea tuburile de hârtie bine în picioare. Până la urmă m-am gândit că e prea mult de muncă şi nu merită efortul şi apoi cutia ar fi ieşit prea mare iar măsuţa ei e mică aşa că ar fi fost total inutil. Am făcut tot ceva similar, dar am folosit o cutie de pantofi de copil şi tuburi câte au încăput ca să stea fixe acolo. Le-am mai dat pe ici pe colo cu adeziv (prenadez) şi am decorat cutia cu autocolante, apoi m-am pus pe aranjat creioane şi carioci, ocazie cu care am descoperit că are prea multe :-D Am vrut să le pun şi eu pe culori însă nu-mi ajungeau tuburile aşa că le-am amestecat până la urmă, oricum Eliza n-ar fi menţinut ordinea. Creioanele cerate, creioanele pastel, cariocile mici şi creta şi-au găsit locul în cutii goale de la plastilina Play-Doh. Toate acestea stau la noi într-o cutie mare de plastic pe care o scoate ori de câte ori se apucă de desenat.

DSCN6318 (Large)

DSCN6319 (Large)

Separat, avem altă cutie cu accesorii de pictură (acuarele diverse, pensule, bureţei etc) şi pentru mărgele termoadezive (şabloane, mărgele).

DSCN6322 (Large)

Foile pentru colorat stau într-un suport vertical pentru documente, iar caietele de desen sunt puse unele peste altele. Eliza nu colorează în cărţi, aşa că din acestea nu prea avem.

Şi pentru că i-am promis Laurei că îi arăt sertarele mele cu materiale pentru activităţi, iată: două sertare pline care reprezintă doar jumătate din materiale, restul sunt distribuite prin alte locuri:

sertare cu materialeVoi v-aţi organizat deja? Dacă încă nu aveţi rechizite, urmăriţi ofertele de la Lidl, vor avea nişte creioane foarte frumoase săptămâna viitoare, precum si nişte seturi de pensule la un preţ bun.


Pistolul cu lipici fierbinte

$
0
0

Aceasta este o unealtă care nu ar trebui să lipsească din cutia voastră cu materiale pentru hobby. Eu îmi doream unul de foarte multă vreme şi l-am găsit până la urmă în magazinul Plus (acum Lidl), la ofertă, la 10 lei cu 10 rezerve incluse.  Şi fac o paranteză să vă spun că în magazinul Lidl se găsesc multe materiale pentru hobby la preţuri foarte bune – tocmai mi-am cumpărat nişte blocuri cu hârtie imprimată cu modele pentru felicitări şi scrapbooking, la preţul de 13 lei blocul. Cred că oferta mai e încă în vigoare şi o puteţi vedea aici. Au şi un set minunat de culori acrilice la care tânjesc (70 de lei), seturi de pensule, seturi de pirogravură, pânză pentru pictat, precum şi multe rechizite ieftine.

Dar să revenim la oile noastre. Pistolul cu lipici fierbinte lipeşte orice tip de material şi ţine mult mai bine decât orice alt adeziv. De exemplu, pluta din dopuri n-ar fi rezistat atât de bine dacă aş fi lipit-o cu prenadez, şi, în plus, m-aş fi chinuit să ţin dopurile laolaltă până se usucă. Aşa cu pistolul cu lipici fierbinte am lipit în câteva secunde şi s-a uscat imediat. Trebuie lucrat repede cu el şi ţinut departe de copii pentru că se pot arde de la lipici sau de la vârful pistolului. L-am mai folosit să fac schiorul de anul trecut, să lipesc floricelele de pe creanga de primăvară, să lipesc litere magnetice pe uşa de la camera Elizei, să fac diverse reparaţii minore prin casă şi alte proiecte care vor apărea curând pe blog.

Din punctul meu de vedere, e magic, şi mi-e tare drag. Rezerve de lipici se găsesc pe breslo (unde găsiţi şi pistoale) sau în merceriile mai mari (şi acolo găsiţi pistoale, eu le-am văzut la Sharbek pe Lipscani, în Bucureşti) şi sunt destul de ieftine, în jur de 50-70 de bani una.  Pistoalele ajung până la maxim 25 de lei cele mici, pentru amatori. Cele mari, profesionale sunt mult mai scumpe, însă dacă obişnuiţi să creaţi ocazional câte ceva nu merită investiţia. Şi cele mici fac treaba foarte bună.  Însă aveţi grijă să vă notaţi diametrul rezervelor când cumpăraţi ulterior ca să nu vă treziţi ca mine cu batoane mult prea mari :-)

Se foloseşte foarte simplu: se introduce bastonaşul de lipici în rezervor şi se împinge uşor, se bagă pistolul în priză şi, când s-a încălzit suficient (lipiciul se scurge prin vârf) e gata de folosit. Să aveţi mereu la îndemână ziare pe care să-l puneţi ca să nu murdăriţi suprafaţa de lucru (deşi se curăţă destul de uşor) şi să-l ştergeţi imediat ce l-aţi scos din priză, în continuu, până se răceşte, ca să-l aveţi curat.

Mai multe informaţii despre pistolul cu lipici fierbinte găsiţi pe Wikipedia şi un articol foarte interesant aici.

Edit 20.09.2012 – Mai nou pistolul cu silicon fierbinte se găseşte şi în magazinele de bricolaj (l-am văzut în diverse dimensiuni în Bricostore şi în Baumax).


Mini-globuri pandantiv

$
0
0

De acum am văzut aceste mini-globuri din sticlă pe pagina de facebook Creashop HobbyCrafts, m-am îndrăgostit instantaneu. Am plasat iute o comandă de două globuri şi două căpăcele dantelate (30 de lei toată comanda cu tot cu transport – atenţie, globurile şi capacele se vând separat!) şi echipa Creashop a făcut şi un efort suplimentar să-mi expedieze comanda între intervalele în care expediază de obicei, ca să se asigure că ajunge la timp la mine. Vă mulţumesc foarte mult pentru efortul făcut!

Unul dintre globuri va merge la o persoană foarte specială (îl voi decora pentru ea, dar nu vă spun cum încă, o să vă arăt rezultatul final când va fi gata) iar altul va ajunge cadou de 8 martie la o doamnă pasionată de grădinărit. În el voi pune seminţe de flori pe care destinatara cadoului să le poată planta. În poza de mai jos am pus inimioare din hârtie pentru că nu am apucat încă să cumpăr seminţele. Nu am reuşit să fac o poză care să-l pună cu adevărat în valoare pentru că îmi tot bate lumina în sticlă, dar pe site găsiţi poze mult mai concludente.

Cutiuţa în care e pozat globuleţul e decorată de mine cu tehnica şerveţelului, aşa că voi putea dărui ceva făcut de mine cu mare, mare drag.

DSCN8802_1

De menţionat că acel căpăcel nu stă bine montat, dacă vreţi să-l oferiţi cu ceva înăuntru, atunci montaţi căpăcelul temporar şi oferiţi-l într-o cutie, indicându-i destinatarului cadoului să-l lipească ulterior cu lipici pentru bijuterii. Dacă vreţi să faceţi un produs finit, lipiţi-l voi dinainte şi îl puteţi dărui şi pe lănţişor.

Pentru 8 martie nu mai aveţi timp să  le comandaţi (de fapt nici nu ştiu dacă mai au stocuri, mă gândesc că s-au vândut ca pâinea caldă) dar deja îmi imaginez ceva drăguţ pentru Paşte sau pentru ziua cuiva, pentru toamnă, pentru Crăciun :) Cred că sunt multe opţiuni pentru aceste globuleţe, iar eu plănuiesc să mai comand câteva în curând dacă vor mai fi disponibile.


Se apropie Halloweenul!

$
0
0

Chiar dacă mai e o lună până la Halloween, în magazine deja au apărut decoraţiunile specifice. Am fost zilele trecute la Jumbo şi era plin de cordeluţe şi alte prostioare cu dovleci, vrăjitoare şi lilieci (şi m-am inspirat să fac şi eu unele acasă). Tot dovleci, vrăjitoare şi lilieci am găsit şi la magazinul Profi Art când am fost să mai iau nişte rechizite pentru Eliza (şi deja băgaseră şi nişte chestii de Crăciun, aşa că am profitat să-mi iau nişte materiale pe care ştiu că nu le voi mai găsi atunci în apropiere :D ), dar din polistiren.

photo

Erau siluete decupate care aşteptau să fie pictate, la 3 lei bucata, şi destul de măricele. Aveau vrăjitoare, casă bântuită, vreo trei feluri de lilieci, fantomă, nişte forme indefinite (cineva de acolo îmi spunea că probabil sunt nişte “microbi”) şi, evident, nu putea lipsi dovleacul. Dacă nu vă pasionează Halloween-ul, puteţi picta dovleacul pentru un festival al recoltei sau pentru un decor de toamnă pentru casă/clasă/sală de curs etc.  Le găsiţi pe site aici.

Ce vedeţi în imagine sunt câteva modele din magazin pictate pentru inspiraţia clienţilor, ele nu sunt de vânzare :)

DSCN7919


Set de făcut mărgele de hârtie

$
0
0

Cu puţin timp înainte de Paşti mă plimbam cu Eliza prin magazinul Noriel încercând să găsim ceva demn de cumpărat din banii primiţi cadou de la bunici. Din păcate, oferta nu era foarte atractivă. O mulţime de jucării scumpe şi inutile, din reclame tv, tronau pe rafturile din faţă însă de fiecare dată când Eliza arăta înspre ele, îi reaminteam de amuleta Sofiei şi de Mimi plimbăreaţa care zac uitate de pe la Crăciun şi cu care nu ştiu dacă s-a jucat de trei ori de când le are. Până la urmă şi-a ales tot o jucărie parţial inutilă dar nu chiar aşa de scumpă (o chestie care face baloane de săpun cu care, chipurile, te joci) dar tot a fost dezamăgită de set pentru că nu avea două mănuşi, “ca la reclamă”. Pretext să-i reamintesc, încă o dată, că reclamele sunt mincinoase, în special cele la jucării.

Când ne-am apropiat de casă, să plătim baloanele, am găsit într-un coş cu diverse mărunţişuri aflate la reducere, un set de făcut coliere cu mărgele din hârtie şi mărgele de plastic, la vreo 5 lei. Probabil că a avut şi cutie la un moment dat, poate chiar nişte instrucţiuni, însă în coş era doar punguţa cu materialele de lucru, fără imagini îndrumătoare. Practic, dacă nu ştiai la ce foloseşte setul, nu ai fi fost tentat să-l cumperi. Setul conţine fâşii triunghiulare pentru făcut mărgele din hârtie, instrument pentru rulat (care poate fi folosit la quilling ulterior), lipici (care nu e bun, am folosit până la urmă bandă adezivă pentru că fâşiile erau lucioase şi nu stăteau lipite), mărgele de plastic şi pandantive cu Mickey şi Minnie, gută. Fâşiile de hârtie sunt şi ele imprimate cu modele Disney.

??????????Bineînţeles că Eliza a sărit că ea ştie să facă mărgele de hârtie (pentru că fusese la un atelier de rulat mărgele din hârtie reciclată) dar după ce le-a rulat greşit de vreo două ori (de la capătul îngust la cel lat, în loc să facă invers), mi le-a pus mie în braţe să le rulez. E foarte distractiv şi se pot face lucruri foarte drăguţe din aceste mărgele de hârtie. Dacă aveţi răbdare, puteţi tăia singuri hârtia, bineînţeles, dar nu mă văd chiar aşa de migăloasă, aşa că setul ăsta e perfect pentru noi. Sper să-l mai găsiţi şi voi pe la Noriel, coşul cu chestii reduse sau în stare mai puţin bună e undeva în zona casei de marcat.

??????????



Cuburi de făurit poveşti

$
0
0

Cuburile sau zarurile de făurit poveşti (story cubes) sunt foarte la modă acum printre jocurile pentru copii – există pe piaţă o varietate de astfel de cuburi, din lemn, din carton, mai ieftine mai scumpe, schiţate sau cu desene full color. Mă atrăgeau de mult unele pe care le-am văzut la Cărtureşti, dar pe moment nu am avut bani, nu erau chiar o avere, dar n-am investit la momentul ăla şi timpul a trecut iar eu am ajuns la un magazin de bricolaj din Bucureşti (Mustash, zona Calea Griviţei) şi am găsit nişte cuburi simple, din lemn şlefuit, la 60 de bani bucata.

DSCN6963

Pentru că mai văzusem unele făcute manual pe pagina de FB a Dianei Poruţiu, precum şi diverse sugestii la Ursuleţi năzdrăvani, am decis să cumpăr câteva, să le transform în propriile noastre cuburi de făurit poveşti şi să i le dau Elizei cadou de 1 iunie. Problema cu care mă confrunt acum este că nu ştiu ce simboluri să desenez pe ele. M-aţi ajuta foarte mult dacă aţi face brainstorming împreună cu mine, ca să găsim 36 de elemente pe care să le schiţez pe feţele cuburilor. Singura cerinţă e ca aceste imagini să fie uşor de schiţat pentru că nu prea am talent la desen. Şi ca jocul să fie şi mai interesant, de 1 iunie trag la sorţi dintre toate comentariile şi un cititor/o cititoare va primi cadou un set de cuburi din lemn (nu neapărat ca acestea) cu care să-şi facă propriile zaruri de spus poveşti. Cuburile vor fi nepictate şi vor fi expediate prin poştă către câştigător/câştigătoare.

P.S. Şi la Jumbo se găsesc nişte cuburi din lemn, simple, care pot fi folosite la aşa ceva, doar că sunt destul de micuţe. Acestea de la Mustash au latura de 3 cm.


Materiale de ţinut în casă pentru orele de AVAP

$
0
0

Anul şcolar trecut cred că a fost un adevărat război cu Eliza cu privire la orele de Arte vizuale şi abilităţi practice de la şcoală (prescurtate AVAP) pentru că a lucrat la şcoală doar de pe un caiet şi mă trezeam în fiecare joi seara că îmi spune: “îmi trebuie hârtie creponată, îmi trebuie nu ştiu […]

The post Materiale de ţinut în casă pentru orele de AVAP appeared first on Idei pentru parinti si copii.

Back to school – Cea mai tare ascuţitoare electrică pentru educatori şi învăţători

$
0
0

Pentru că şcoala începe şi pentru educatori/învăţători, nu doar pentru copii, iată primul articol din seria Back to school pentru cadrele didactice: o recomandare de ascuţitoare electrică potrivită pentru clasă. Ideea de a scrie despre asta mi-a venit după ce mătuşa mea, educatoare la o grădiniţă de ţară, mi-a povestit că îşi doreşte foarte mult […]

The post Back to school – Cea mai tare ascuţitoare electrică pentru educatori şi învăţători appeared first on Idei pentru parinti si copii.

Felicitare cu fluture uriaș – varianta ultra rapidă

$
0
0

Nu cred că există felicitare cu fluture care să se facă mai repede decât asta, dar numai dacă aveți materialele potrivite la îndemână, desigur. În cazul acesta, de foarte mare importanță este capsatorul magnetic care perforează pe mijloc cu capse colorate ”Prinde oriunde” de la DACO. Toată viața cred că mi-am dorit un asemenea capsator, […]

The post Felicitare cu fluture uriaș – varianta ultra rapidă appeared first on Idei pentru parinti si copii.

Perforator cu o gaură și trei dimensiuni de perforare

$
0
0

Atunci când am făcut la un atelier creativ cu tematică de Crăciun figurine mobile cu Spărgătorul de nuci, mi-am dorit foarte mult să am un perforator cu o singură gaură care să facă găuri mici, prin care să băgăm piunezele speciale, cu codiță. Din păcate, însă, nu aveam decât un perforator care făcea o gaură foarte […]

The post Perforator cu o gaură și trei dimensiuni de perforare appeared first on Idei pentru parinti si copii.

Viewing all 22 articles
Browse latest View live