Aceasta este o unealtă care nu ar trebui să lipsească din cutia voastră cu materiale pentru hobby. Eu îmi doream unul de foarte multă vreme şi l-am găsit până la urmă în magazinul Plus (acum Lidl), la ofertă, la 10 lei cu 10 rezerve incluse. Şi fac o paranteză să vă spun că în magazinul Lidl se găsesc multe materiale pentru hobby la preţuri foarte bune – tocmai mi-am cumpărat nişte blocuri cu hârtie imprimată cu modele pentru felicitări şi scrapbooking, la preţul de 13 lei blocul. Cred că oferta mai e încă în vigoare şi o puteţi vedea aici. Au şi un set minunat de culori acrilice la care tânjesc (70 de lei), seturi de pensule, seturi de pirogravură, pânză pentru pictat, precum şi multe rechizite ieftine.
Dar să revenim la oile noastre. Pistolul cu lipici fierbinte lipeşte orice tip de material şi ţine mult mai bine decât orice alt adeziv. De exemplu, pluta din dopuri n-ar fi rezistat atât de bine dacă aş fi lipit-o cu prenadez, şi, în plus, m-aş fi chinuit să ţin dopurile laolaltă până se usucă. Aşa cu pistolul cu lipici fierbinte am lipit în câteva secunde şi s-a uscat imediat. Trebuie lucrat repede cu el şi ţinut departe de copii pentru că se pot arde de la lipici sau de la vârful pistolului. L-am mai folosit să fac schiorul de anul trecut, să lipesc floricelele de pe creanga de primăvară, să lipesc litere magnetice pe uşa de la camera Elizei, să fac diverse reparaţii minore prin casă şi alte proiecte care vor apărea curând pe blog.
Din punctul meu de vedere, e magic, şi mi-e tare drag. Rezerve de lipici se găsesc pe breslo (unde găsiţi şi pistoale) sau în merceriile mai mari (şi acolo găsiţi pistoale, eu le-am văzut la Sharbek pe Lipscani, în Bucureşti) şi sunt destul de ieftine, în jur de 50-70 de bani una. Pistoalele ajung până la maxim 25 de lei cele mici, pentru amatori. Cele mari, profesionale sunt mult mai scumpe, însă dacă obişnuiţi să creaţi ocazional câte ceva nu merită investiţia. Şi cele mici fac treaba foarte bună. Însă aveţi grijă să vă notaţi diametrul rezervelor când cumpăraţi ulterior ca să nu vă treziţi ca mine cu batoane mult prea mari
Se foloseşte foarte simplu: se introduce bastonaşul de lipici în rezervor şi se împinge uşor, se bagă pistolul în priză şi, când s-a încălzit suficient (lipiciul se scurge prin vârf) e gata de folosit. Să aveţi mereu la îndemână ziare pe care să-l puneţi ca să nu murdăriţi suprafaţa de lucru (deşi se curăţă destul de uşor) şi să-l ştergeţi imediat ce l-aţi scos din priză, în continuu, până se răceşte, ca să-l aveţi curat.
Mai multe informaţii despre pistolul cu lipici fierbinte găsiţi pe Wikipedia şi un articol foarte interesant aici.
Edit 20.09.2012 – Mai nou pistolul cu silicon fierbinte se găseşte şi în magazinele de bricolaj (l-am văzut în diverse dimensiuni în Bricostore şi în Baumax).